Bu içeriğimde doğru şekilde müdahale edebilmeniz adına arabalarda en sık yanan arıza lambaları konusuna değineceğim.
Arabalar şüphesiz günlük hayattaki ulaşımımızı bir hayli kolaylaştırıyor. İster yeni model olsun, ister eski model olsun hiç beklenmedik bir anda arıza lambalarının yandığına şahit olabiliyoruz. Üstelik bu lambaların her biri farklı anlamlar taşıyor.
Araçlarda toplamda 20 adet arıza lambası bulunur. Fakat bu lambalardan bazıları hayati önem taşır. Sık karşılaşılan 7 arıza lambası şunlardır:
1-Hararet Göstergesi Arıza Lambası
Hararet göstergesi uyarı lambası yandığı zaman motorunun fazla ısındığı anlamına gelir. Böyle bir durumda aracı hemen durdurarak, motorun soğumasını beklemek gerekir. Motor soğuduktan sonra en yakın servise başvurmak da fayda var.
2-Motor Yağı Basıncı Uyarı İkaz Lambası
Motor arıza lambası gösterge panelinde yanıyorsa eğer, motor yağı basıncı düşmüş demektir. Böyle bir durumda aracı hemen durdurarak en yakın servise haber vermek gerekir.
3-Şarj Sistemi İkaz Lambası
Bu ikaz lambası, aracın aküsünün boşaldığı anlamına gelir. Eğer bu ikaz lambası araç çalışır haldeyken yanıyorsa, koltuk ve direksiyon ısıtma sistemlerini devre dışı bırakmak gerekir. Ayrıca hemen servise giderek bakımını yaptırmak lazım.
4-Hava Yastığı ve Emniyet Kemeri Uyarı Sistemi Lambası
Eğer bu uyarı lambası yanıyorsa, hava yastığı sisteminde arıza olduğu anlamına gelir. Bu durumda hava yastığı otomatik kapatılır. Herhangi bir kaza durumunda ise hava yastığı çalışmaz. Böyle bir durumda servise başvurmak faydalı olacaktır.
5-Egzoz Sistemi Kontrol Lambası Araç Göstergesi
Eğer bu araç sistemi hareket halindeyken yanıp sönmeye başladıysa ya da araç çalıştıktan sonra sönmüyorsa, acilen aracı servise götürmek gerekir. Bu uyarı lambası yandığı halde araç kullanılmaya devam ederse, aracın emisyon kontrol sistemi zarar görür. Bu yüzden en kısa sürede servise gitmekte fayda vardır.
6-ABS Fren Sistemi Uyarı Lambası
Bu ışığın sürekli yanması, ABS fren sisteminin devre dışı kaldığını gösterir. Fren sistemi ABS’siz çalışmaya devam eder. Fakat bu sistemin yeniden çalışır duruma gelmesi için en yakın servise başvurmak gerekir.
7-Dizel Partikül Filtresi
Eğer aracınız dizel ise bu ikaz ışığı araçta mevcuttur. Bu ışığın arıza vermesi durumunda, dizel partikül filtresinin fazla kurumla dolduğu anlamına gelir. Araç 4. Ve 5. Viteste 2000 devrin üzerine 15 20 dakika boyunca kullanılırsa eğer, dizel t filtresi temizlenir. Fakat bu durum aracın modeline göre farklılık gösterebilir. Bunun sonucunda servise götürmek gerekir.
Bu sayede arabalarda en sık yanan arıza lambaları konusunu açıklığa kavuşturmuş olduk. Daha fazlası için takipte kalmayı unutmayın!
4 Yorum
İnternette şu konuyla ilgili o kadar gereksiz yazı var ki.. Emeğinize sağlık. ABS lambam yanıyordu, sayenizde bilgilenmiş oldum.
İnternette o kadar saçma sapan yazılar var ki insanın aklını karıştırıyor. Çok saçma sapan bilgiler yüzünden arabamdan soğumuştum. Ama bu güzel açıklayacı bilgiler sayesinde artık ışıkların yanmasından korkmuyorum .
2015 Fluence aracım var. Ara sıra Egzos emisyonunun kontrol ettirin uyarısı alıyordum ve aylarca sorunun ne olduğunu anlayamadılar. partikül filtresini dahi temizlettim. Sorunu ise tesadüfen şanzıman beyninin yazılımını güncelletince çözdük. yani yazan arıza ile gerçek arıza bazen uyuşmuyor.
Bir çok sürücü araç gösterge panelinde ki işaret, ikaz lambalarının ne anlama geldiğini bilmiyor bu yüzden mekanik olarak sorunlarla karşı karşıya kalıyor. İyi bir sürücü, seyir esnasında mutlaka araç gösterge panelini kontrol etmelidir.