Son Güncelleştirme: 17 Ekim 2021
Günümüzde, yeni işler için rekabet kızışıyor. Bu şirketlerin başarılı şirketler olabilmeleri için baştan farklılaştırılmaları ve müşteri kazanmada olumlu bir etkiye sahip olmaları gerekir.
Elbette yeni işletmeler için deneyim ve hatalar kaçınılmaz olacaktır. Günümüzün en büyük şirketlerinin (Google ve Apple gibi) küçük işletmeler olarak başladığını sık sık unutuyoruz. Bununla birlikte, büyüyen şirketlerin artık uzun vadede küçük şeylerin oyunun kurallarını değiştireceğini fark eden liderleri var.
Uzun yıllar küçük şirketler büyük şirketlerin izinden gitmeye çalıştı. Bugün, girişimlerin yarısının ilk beş yılda başarısız olduğunu biliyoruz. Sorun, doğru adımları uygulamamış olmalarıdır.
1- Çalışanlara İyi Davranın
Tabii ki, çalışanlar bir işletmenin en önemli parçasıdır. Çalışanları elde tutmaktan daha önemli olan, onları mutlu etmektir. Günümüzün başarılı şirketleri hem kullanıcı odaklı değerlendirme yeteneklerine hem de etkili bir kurumsal kültüre sahiptir.
Durumu size şu şekilde açıklayayım çalışanlarınıza kötü davransanız azarlasanız, işini adam akıllı yapmaz artık bu kişi. Zorunluluk duyduğu için yapar. Her türlü patron ve çalışan çerçevesi korunacak ancak birazda arkadaş gibi davranılacak ki, bu kişide yaptığı işi kendi işiymiş gibi sahiplensin.
Örnek olarak Facebook’u ele alalım. Facebook, çalışanlarına atıştırmalıklar da dahil olmak üzere tüm gün ücretsiz yemek sağlar. Çalışanlar spor salonunu, berber dükkanını, oyun alanını vb. kullanabilir.
Her işletmenin bu tür olanakları sunması mümkün olmasa da, çalışanlarınızı mutlu etmek için ihtiyaç duyulan birkaç faktör var:
Adil maaş sistemi.
Çalışanları tanıma.
Makul miktarda ücretli izin.
Zam ve ikramiyeler.
İş-yaşam dengesi.
2- Müşterilere İyi Davranın
Tüm başarılı şirketlerin iyi yaptığı şeylerden biri müşterileri ilk sıraya koymaktır. Müşteriler, tüm ürün ve operasyonel kararlarda anahtar faktördür. Şirketinizi ileriye taşımak istiyorsanız, kulaktan kulağa duyurmak için sadık ve memnun müşterileri çekmeniz gerekir.
Amazon CEO’su Jeff Bezos, binlerce Amazon yöneticisiyle davet merkezinin yıllık eğitimine katılarak alıcı hizmetine verdiği önemi gösterdi. Konuyla ilgili meşhur sözleri şu şekildedir:
“Rakip takıntılı değiliz, müşteri takıntılıyız. Müşterinin ihtiyacı olan şeyle başlıyor ve geriye doğru çalışıyoruz.”
3- Güçlü Firma Hedefleri Belirleyin
Hedef odak sağlar. Şirket hedefler belirlediğinde, işe dahil olan herkesin önceliklerini netleştirir. Hedefler, şirketinizin başarısını ölçmenize yardımcı olabilir. Bu hedeflere ulaşmak için, çalışanların hedeflerine ulaşabileceklerini hissetmeleri gerekir. SMART yöntemini kullanmayı düşünün: spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, makul ve zamana bağlı.
Günümüzde uzaktan çalışan birçok şirket bir hedef belirleme stratejisi modeli kullanıyor. Şirket, çalışanlarına her üç ayda bir hedefler belirler. Daha sonra şirket kendisi için beş yıllık ve on yıllık bir hedef belirler.
4- Beklenmedik Değişikliklere Hazır Olun.
Değişime yanıt vermek, tüm başarılı şirketlerin iyi yaptığı başka bir şeydir. Yeni bir rakip, ekonomik kriz, şirket içi personel değişiklikleri, yeni teknoloji veya düzenlemeler olabilir. Bu durumda, yeni durumun işletmeniz üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağından emin olmalısınız.
Microsoft programlarının her yıl yeni bir CD satın alması ve bunları manuel olarak güncellemesi gerektiğini hatırlıyor musunuz? Bulut teknolojisi tüm bunları değiştirdi. Önde gelen yazılım şirketleri kendilerini yeniden bulmaya başlıyor. Microsoft kullanıcıları artık abonelik modelini kullanarak sorunsuz güncellemelerin keyfini çıkarabilir.
Değişim çağında, açık bağlantıları sürdürmek, güçlü liderlik becerileri ve açık fikirlilik, engelleri aşmanın ve hatta daha iyi olmanın yollarıdır.
5- Benzersiz Olmaya Çalışın.
İş dünyası taklit şirketleri ortadan kaldırmaya ve kendilerini farklılaştırabilecek şirketlere yer açma eğilimindedir. Sektöre, ürüne, hedefe ve lidere bağlı olarak şirketler pek çok biçimde olabilir. Başarılı şirketlerin iyi yaptığı şey, farklı olmaya söz vermeleridir.
Günümüzün lider şirketleri uyum sağlamalı, değişmeli ve büyümenin doğru yolunu bulmalıdır. Stratejiler mikro düzeyde farklılık gösterse de, yukarıdaki unsurlar tüm başarılı şirketler için geçerlidir. Sektör liderliğine ulaşmayı hayal ediyorsanız, bu beş adımı iş stratejisi planınıza ekleyin ve sürekli takip edin.
6 Yorum
Başarılı işletme olmak için gerçekten iyi bir satıcı olmak ve nabza göre şerbet verebilmek önemli olan husus 🙂
Müşterilere hak ettikleri değeri verdikleri sürece sıkıntı yaşanacağını zannetmiyorum..
Bence başarı kelimesinin altında sadece 5 tane unsur yatmıyor kendine inanarak bir işe başlamaktan itibaren olan bir süreçtir ve senin de saydıklarını içerisine dahil ederek gelen yükselmeler ya da o işte ki tüm olumlu şeylerin genelini kapsıyor benim için başarı.
reklam yaparak diyorum paran varsa başarılı olursun
sosyal medyaları iyi kullanman gerek
İyi bir çalışma olmuş teşekkürler.
Bence de bu düşünceniz doğru teşekkür ederim.