Son Güncelleştirme: 17 Ekim 2021

Yazılarımızı, bilgilerimizi, deneyimlerimizi paylaşmak ve paylaşırken de internet aracılığıyla para kazanmanın son zamanlarda en yaygın ve en zevkli yolu blog oluşturmaktır. Blog oluştururken konularımızı ve içeriğimizi belirledikten sonra en önemli aşamaya geliriz. Blog ismim ne olacak? Evet en önemli ve işin en zorlayan bir adımı da isim bulmaktır. Çoğu zaman sırf isim bulmaktan sıkıldığı için blog hayalinden vazgeçenler var çünkü o kadar fazla kişisel blog var ki isim bulmak gerçekten zorlaşıyor. Kafalarında onlarca soru ile kalıyorlar Blog ismi nasıl seçilir? Nasıl blog ismi bulabilirim? Blog isim önerileri diye hatta google da arama yapacak, neyse sakin olun kafanızda ki biraz soru işaretini yok etmek için buraya geldim. Blog ismi için öneri arıyorsanız yorum kısmına buyurun gelin ve beraber düşünelim. Gelin beraber isim bulmamıza yardımcı olacak konulara bir göz atalım ve bu sayede beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olalım.  İlk olarak şu 3 soruyu cevaplamalısınız.

blog i̇smi nasil secilir - Blog İsmi Nasıl Seçilir?

– Blogunuzun içeriği ne olacak?

– Hedef kitleniz kim? Blogunuz kimlere hitap edecek?

– Nasıl bir anlatımınız Olacak?

İsim seçerken bu cevaplar çerçevesinde ilerlemeniz daha sağlam ve güzel seçimler yapmanızı kolaylaştıracaktır. Konunuz, Hedef kitleniz ve anlatım tarzınız (mizah, sanatsal, edebi anlatım vs.) isminizle uyumlu olmalıdır. Örneğin Finansal bir blogda mizah içeren bir isim hoş durmayacaktır.

Analiz Yapın.

Kişisel blog içeriğiniz önemlidir. Hangi alanda blog oluşturmak istiyorsunuz? Gezi, finans, edebiyat, sanat, güncel konular vb. Belirlediğiniz konu ile blogunuzun isminin uyumlu olmasını istiyor musunuz? Eğer içeriğiniz tek çizgide devam edecek ise isim ile uyumlu olması kalıcılığı arttırır. Blog içeriğiniz hakkında diğer blogları inceleyin. İsimlerine bakın , kalıcılıklarını araştırın. Basit bir İsim analizi yapabilirsiniz ve kendinize uygun bloglara eş değer isimler bulabilirsiniz. Kesinlikle başka bir blog ismini almanızı önermeyiz.  İçeriklerinize uygun isimler bulabilirsiniz. Örneğin blogunuz gezi hakkında ise;  gezidekal, gezelimania,  geziyoruz, gezifirtinası, gezidili, gördümki, gezdimki gibi isimler bulabilir türetebilirsin. İçerikleriniz ve isminizin uyumlu olması akılda kalıcı olması açısından önemlidir.

blog i̇smi nasil secilir - Blog İsmi Nasıl Seçilir?

Kendi İsminiz.

Blogunuza kendi isminizi vermeniz en popüler yöntemlerden birisi haline geldi. Çoğu kişi kendi ismini markalaştırmak ve akılda kalıcı olmak istiyor. Blog kurarken herkes büyüyebileceğini biliyor ve de kendi adını yaşatmak istiyor. Blog ismi kalıcı ve değiştirilemeyecek bir unsurdur. İnsanın kendi ismini verdiği blogundan sıkılacağını da açıkçası düşünmüyoruz. Genel olarak kişisel blog sayfalarında kullanılan bu yöntemi benim sitemde de görebilirsiniz.

İlgi Alanınız.

Hadi kendinizi analiz edin. İlgi alanlarınız, hobileriniz hatta fobilerinizi gözden geçirin. En sevdiğiniz şarkının içinde geçen sizi o büyüleyen kelime? En sevdiğiniz kitap, dergi. Hatta en sevdiğiniz yazarın unutamadığınız bir özelliği. Bu kısım tamamen sizin hayal gücünüz ve ilgi alanlarınızın harmanlanmasıyla ilgili ve inanın ortaya çok güzel ve çok eğlenceli sonuçlar çıkabiliyor.

Mizahtan Korkmayın!

Eğer içerikleriniz için uygunsa mizah anlayışınızı devreye sokarak bir isim bulabilirsiniz. Mizah anlayışı akılda kalıcılığı etkileyen bir unsurdur. Böylece akılda kalıcı ve eğlenceli isimler türetebilirsiniz. Bu kısımda saçmalamak diye bir şey yok. O yüzden acaba saçmamı olur diye düşünmeyin ve bazen en saçma şeylerin kalıcılığının daha fazla olduğunu unutmayın.

blog i̇smi nasil secilir 1 - Blog İsmi Nasıl Seçilir?

Kısa İsimler Bulun.

İsimlerin kısa olması önemlidir. 2 kelimeyi aşan isimlerin hafızada tutulması daha zor olduğunu unutmayalım. Karmaşadan uzaklaşmayı tavsiye ediyoruz.

Seo Kurallarına Dikkat!

Seo kurallarına dikkat edin. Kişiler isim seçerken buna önem vermelidir. Yani Seo kuralı dediğimiz şey, İngilizce’de olmayan I, Ö, Ü, Ş gibi harfler geçmemelidir. Ayrıca  -,;,? gibi işaretlere yer verilmemelidir. Sayı koymamızda kesinlikle akılda kalmayan ve şık olmayan yöntemlerden biridir.

Umarım yazımız ile birlikte aklınızda bir şeyler şekil almıştır. Daha öncede belirttiğim gibi blog isminizin akılda kalıcılığına önem verin. Ve son bir tavsiye daha, son zamanlarda popüler olan ingilizce kelimelerle Türkçe kelimeleri harmanlamak konusu üzerinde de durabilirsiniz. Popüler ve sık kullanılan ingilizce kelimeleri birleştirip güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Blog ismi nasıl seçilir? diye bir soru umarım artık aklınızı kurcalamıyordur. Yeniden görüşmek dileğiyle 🙂

Author

Pek az özelliği olan melankoli ve süper kahramanlığa eğilimli bir adam.

9 Yorum

  1. Kısa olmasına da dikkat etmekte yarar var, özellikle bir marka ismi oluşturmak istiyorsak, buna kesinlikle dikkat etmeliyiz.

  2. Aaaa ben şimdi gidip kendime blog sayfası açık seni geçmez miyim ? 😀 Sonuçta boynuz kulağı deler geçer kardeşim 😛

  3. Blog ismi seçmek isteyenler için harika bir yazı. Bu kriterleri dikkate almaları gerek kesinlikle. İlham alınabilecek tarzda bu bilgilendirici içerik için teşekkürler.

Fikirlerinizi Merak Ediyoruz