Son Güncelleştirme: 24 Haziran 2024
Ehliyet nasıl alınır 2024, kaç yaşında alınır, hangi adımlardan geçilir, yeni ehliyet alma aşaması nelerdir? Vb. tüm sorularınıza makalemizde yanıt bulabilirsiniz.
Ehliyet almak süreci 2024 bir dizi işlemler bütününe dayanmaktadır. Bu yazımızda adım adım ehliyet alma aşamaları, ehliyet alma şartları, ehliyet alma yaşı, ehliyet almak için gerekli belger, tüm hepsi hakkında detaylı bilgiler paylaştık.
Adım adım ehliyet alma süreci 2024
Ehliyet alma süreci, konu hakkında hiç bilgisi bulunmayanlar için karmaşık gelebilmektedir. Ancak bu yazımızda ehliyet almak istiyorum diyenler için merak ettikleri tüm konuları detaylı olarak paylaştık. Bir nevi ehliyet alma rehberi niteliğinde olan bu yazımız ile aklınızda hiç soru işareti kalmadan tüm adımları başarı ile tamamlayarak ehliyetinizi alabileceksiniz.
Ehliyet Nasıl Alınır 2024?
Not: Süreçler değişmiş süreler uzayıp ya da kısalmış olabilir. Ehliyet alma için sürücü kursunuzdan güncel bilgiler edinmeniz daha sağlıklı olacaktır. Yine de genel olarak sürecin nasıl işlediğine hakim olmak adına bu yazı size büyük kolaylık sağlar. Ehliyetim kaç ayda gelir? Yaş sınırı var mıdır? Ehliyet için gerekli belgeler? ve buna benzer bütün soruların cevapları yazımda mevcut, ehliyet almayı kafaya koyduysanız bu yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Ehliyet kursunda neler öğretilir diyorsanız bu yazım tam size göre.
2024 Ehliyet Almak için Yaş Şartları Nelerdir?
Ehliyet alabilmek için gerekli olan yaş sınırlamaları şunlardır;
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen yaş sınırı 16.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmekte.
A sınıfı için istenen ehliyet yaş sınırı 20.
C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için istenen yaş sınırı 21.
D ve DE ehliyet sınıfları için istenen yaş sınırı 24.
Ehliyet Almak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?
Ehliyet alma aşamaları diyince akla gelen soru ne mezunu olmak gerekir. Sürücü belgesi alma koşulları Kara yolu Trafik Yönetmeliğinin 76. Maddesine göre belirlenir. Sürücü adayının eğitim durumu en az ilkokul düzeyinde olmalıdır. Ehliyet almak için lise mezunu olmak şart mı? Sorusuna gelirsek, ehliyet alabilmek için lise mezunu olmanıza gerek yoktur, ilkokul mezunu olmanız şartları karşılamaktadır. Lise mezunu ile ilkokul mezunu kişiler arasında ehliyet alırken hiçbir fark olmamakta. İlkokul mezunu olduğunu belirten diplomayı ibraz ettiğiniz zaman siz de ehliyet almaya hak kazanacaksınız.
2024 Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?
2020 yılı itibariyle ehliyet için sağlık raporu ücretleri şu şekilde:
- Ehliyet için verilen sağlık belgesini aile hekiminizden ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz.
- Eğitim ve araştırma hastanelerinden ya da üniversite hastanelerinden ehliyet için sağlık belgesi talep ederseniz tek hekim için 75 TL, sağlık kurul raporu için 300 TL ödersiniz.
- Devlet hastanelerinde tek hekim raporu 50 TL, sağlık kurulu raporu ise 200 TL olarak ücretlendirilir.
Ehliyet Almak İçin Adli Sicil Kaydı Şartı
Sürücü adaylarının ehliyet alabilmeleri için Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yer alan suçları işlememeleri gerekmektedir. Adli sicil kaydına alınmaması gereken suçlar şunlardır:
- 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12. Madde, 2. ve diğer fıkralardaki suçlar
- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 4. madde 7. fıkra
- Türk Ceza Kanunu’ndaki 188, 190 ve 191. maddeler
2024 Sürücü Kursuna Kayıt Olmak İçin Gerekli Belgeler
Ehliyet almak için sürücü kursuna kayıt olurken mutlaka aşağıda yazan evrakları tamamlamanız gerekiyor. Yine de işin netliği için sürücü kursunuzdan bu bilgileri öğrenmeniz daha doğru olacaktır. Bunlar;
- 3 adet biyometrik fotoğraf (fazladan çektirmenizi öneririm çünkü lazım olacak).
- Kimlik fotokopiniz.
- Öğrenci belgeniz ya da diploma fotokopiniz.
- Aile hekiminizden ya da devlet hastanelerinden alacağınız sağlık raporu (Gözlük kullanıyorsanız ek rapor isteyebiliyorlar. Bazı hastalıklarda daha kapsamlı rapor da istenebiliyor).
Bu evraklar dışında sürücü kursunda doldurmanız istenilen evraklarda mevcut. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Kurs sözleşmesi
- Müracaat formu
- Adres beyan formu
- İmza beyan formu
- Sabıka beyan formu
2024 Sürücü Kursunda Hangi Dersler Var?
Yukarıdaki belgeleri eksiksiz tamamlayıp kursa kaydolduğunuz zaman sizi önce teorik dersler karşılıyor. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- İlk yardım
- Trafik ve çevre bilgisi
- Motor ve araç tekniği
- Trafik adabı (En çok ülkemizde gerekli olan ders bence 👀)
Bu dersleri alıp almamakta özgürsünüz ancak ben almanızı tavsiye ederim. Çünkü teorik sınav esnasında fazlasıyla işinize yarayacak. Hem bu sayede unutmuş olduğunuz konuları da yeniden hatırlama gibi bir imkanınız mevcut olacak. Ehliyet almak için bence önemli olan bir etken.
Teorik Ehliyet Sınavında Soru Dağılımı
Sürücü kursundaki teorik dersleri tamamladığınız zaman kursunuzun size belirtmiş olduğu tarihte sınava giriyorsunuz. Ehliyet sınav soruları geçmiş yıllara benzer çıkar genellikle google’da “ehliyet sınavı çıkmış sorular” diyerek arattığınızda tonlarca içerik karşınıza çıkacağına eminim. Bu sınavda ise toplam 50 soru bulunmakta ve 60 dakika yani 1 saat zaman dilimi verilmekte. Bu soruların dağılımı ise şöyle:
- İlk yardım: 12 soru
- Trafik ve çevre: 23 soru
- Araç tekniği ve motor: 9 soru
- Trafik adabı: 6 soru olmak üzere toplamda 50 soru soruluyor.
Sınav esnasında asla boş soru bırakmayın çünkü yanlışlar doğruyu götürmüyor. Ehliyet sınavında başarılı olabilmek için en az 35 soruyu doğru cevaplayıp en az 70 puan almalısınız. Her doğru cevabınız 2 puandır. Sürücü kursundaki teorik derslere girip hem de geçmiş yıllara ait çıkmış sorularına da iyice bakarsanız kesinlikle başarılı olursunuz.
2024 Direksiyon Sınavı
Ehliyet almaya çok yaklaştınız sırada direksiyon sınavı var. Direksiyon derslerinizi alıp teorik sınavdan da geçtikten sonra direksiyon sınavı için tarih belirlemeniz gerekiyor. Bu aşamada direksiyon sınav ücretini ödemeniz gerekiyor. Net ödeme tutarınızı ve nereye ödeme yapacağınızı kurs merkezinize sormanız daha sağlıklı olacaktır. Direksiyon sınavında başarısız olursanız üzülmeyin. 3 defa daha girme hakkınız mevcut. Direksiyon sınavı yaklaşık olarak 35 dakika sürer. Bu süre artabilir ya da azalabilir.
2024 Sınav öncesi yapılması gerekenler
Öncelikli olarak heyecanlanmayın, sınavı geçemeyen insanların büyük bir çoğunluğu heyecanlandığı için yapamamakta. Kimler kimler ehliyet alıyor da siz mi alamayacaksınız!. Bir gece öncesinden biraz erken yatın ve sabah da erken kalkın. Kahvaltınızı yapmayı unutmayın, ama öyle tıka basa doymamanızı tavsiye ederim. Sınavın yapılacağı yere en az yarım saat kadar erken gidin. Erken gitmeniz sizin için çok büyük bir avantaj sizden önce giren kişileri izleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.
Direksiyon sınavı ile ilgili en çok sorulan sorular
Yazıyı şimdiye kadar okuduysanız muhtemelen sizinde kafanızda bu sorular belirmiştir;
- Direksiyon sınavına geç kalırsam: Muhtemelen sınav hakkınız yanacaktır.
- Direksiyon sınavına kaç defa girebilirim: Toplam 4 kez girebilirsiniz. 4 denemenizde de başarısız olursanız eğer ki gerekli direksiyon derslerini tekrar almak suretiyle 4 kez daha girebilirsiniz. Yani toplam 8 kez girebiliyorsunuz direksiyon sınavına. Peki ya 8 kez direksiyon sınavında başarısız olursak ne olur? İşte o zaman ehliyet kursuna tekrardan yazılmanız, ödemeleri yapmanız gerekiyor. Yani herşeye baştan başlıyorsunuz.
- Direksiyon sınavında başarısız olursam yeniden sınava girmek için ne kadar ödemem lazım? 2020’nin sonlarına doğru tekrar direksiyon sınavına giriş ücreti 100TL’ydi ve 2 direksiyon saati ücreti ödemiş oluyordunuz. Ancak bu sene durumun seyrini daha net bir şekilde öğrenmek için kurs merkezine sormanızı tavsiye ederim.
- Direksiyon sınavı sonuçları ne zaman belli olur? Aslında sınav esnasında eğer ki size sınavınız bitti diyip direksiyondan kaldırmadılarsa başarılı olmuşsunuzdur genelde ama sınav gününün akşamında ya da en geç ertesi gün kurs merkezinden öğrenebilirsiniz.
2024 Ehliyeti alma aşaması – Ehliyet alma rehberi
Teorik sınav ile direksiyon sınavını tamamladıktan sonra ehliyet almaya hak kazanıyorsunuz. Sınavları geçip sürücü kursuna olan ödemenizi sorunsuz bir şekilde tamamladığınızda dosyalarınızı alıyorsunuz. Bu dosyalar sadece sizin gerçek ehliyetinizi almaya hak kazandığınızı ifade eden belgeler ancak bu belgelerle araç kullanamazsınız; dikkat! Sınavları başarı ile tamamlamış olsanız da ehliyetiniz olmadan araç kullanmak kesinlikle yasak! Yok ben kullanırım geçmişim işte tescillendi diyip efelenirseniz de yakalandığınız da 1002 TL ceza ödüyorsunuz bilginiz olsun.
Sınavları geçtikten sonra en fazla 2 yıl içerisinde bu dosyaları işleme koyup ehliyetinizi alabilirsiniz. 2 yılı dolduran belgeler hakkını yitirdiği için sonra tekrar sar başa yeniden kursa gitmek, sınavlara girmek zorunda kalırsınız..
Sınavları başarılı olarak geçen ve sürücü kursundan geçerli dosyaları teslim alan kişiler belgelerini hazırlayıp gerekli olan ödemelerini yaptıktan sonra ehliyet alabilmek için randevu almaları gerekli. Bunları aşağı da kısa kısa anlatacağım.
Ehliyete hak kazananlar hangi belgeleri hazırlamalı?
Sınavlardan geçip belgelerinizi de sürücü kursundan aldıysanız öncelikle bazı belgeler hazırlamanız gerekmektedir. Bu belgeler sırasıyla aşağıdaki gibidir;
- Sürücü kursundan aldığınız dosyanız
- Sürücü kursunun verdiği “Sürücü olur” belgesi
- Kimlik/ehliyet
- Son 1 yılda verilmiş sağlık raporu
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Yaptığınız ödemelerin makbuzu
- Kan grubu belgesi
2024 Ehliyet Fiyatları
Ehliyeti almak için nereye ne kadar ödeme yapmak gerek? Ehliyet harcı ne kadar?
Evrakları hazırladıktan sonra randevu alabilir veya ödeme yapabilir ve ardından randevu alabilirsiniz. Aceleniz olup olmadığını sorarsanız, lütfen önce ödeme yapın ve sonra randevu alın. Şimdi nerede ödeyeceğinizi ve ne kadar… Birçok farklı yere / bankaya ödeyebileceğinizi konuşalım. Tekrar söyleyeyim; bu makale B Sınıfı ehliyet almak isteyenler için yazılmıştır. Ödeme tutarı, diğer sürücü belgesi kategorileri için değişebilir.
2024 B1 Sınıfı Ehliyet Ücretleri
Ehliyet almak ne kadar diyorsanız Ben neye ödüyorum bu parayı diye merak ediyorsanız işte aşağıdaki gibi;
Sürücü kursu: 7.048 TL
Teorik ders saat ücreti: 50 TL
Ders ücreti: 1700 TL
Direksiyon ders saat ücreti: 382 TL
Ders ücreti: 5,348 TL
Bu ödemeleri birçok farklı bankadan yapabiliyorsunuz. Bazı bankalar sadece harç ücreti ve değerli kağıt bedelini alıyor, Polis Vakfı ücretini başka bankadan yapmanız gerekiyor. Ben dediğim gibi Ziraat ve Halk Bankası kullandım. Size de öneririm. Onun dışında aşağıdaki ödeme alan tüm bankalar şöyle:
- Akbank
- Aktif Yatırım Bankası
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Anadolubank
- Finansbank
- Halk Bankası
- ING
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Şekerbank
- Tekstilbank
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Türk Ekonomi Bankası
- Ziraat Bankası
Aşağıdaki bankalara ise sadece ehliyet harcı ile değerli kağıt bedelini yatırabiliyorsunuz. Polis Vakfı ücretini üstteki bankalara yatırmak zorundasınız.
Sadece ehliyet harcı ve değerli kağıt bedelini yatırabildiğiniz bankalar
- İş Bankası
- Yapı Kredi
- Garanti
- HSBC
- Denizbank
- Citibank
- Ziraat Katılım
- Alternatifbank
- Arap Türk Bankası
- Burganbank
- Fibabanka
- OdeaBank
- Turkish Bank
- Turkland Bank
Önemli not:
Her ödeme yaptığınızda makbuz üzerinde “Tahsil Edilmiştir” damgasının basılı olduğundan emin olun. Bu damga basılmadıysa lütfen banka memuruna sorun.
2024 Ehliyet Randevusu Alma
Belgelerinizin tamamlandığını, ödeme yaptığınızı ve bir makbuz aldığınızı varsayın. Lisans kılavuzunun neredeyse sonuna geldiniz. Şimdi sana verdiğim adresten randevu al. Yaşadığınız şehirden veya bölgeden gelmek zorunda kalmadan istediğiniz yerde randevu yapabilirsiniz. Şimdi randevu almak için aşağıdaki linke tıklayıp bilgilerinizi doldurun ve ardından bu sayfaya tekrar girin, kalan çalışmalarınızı anlatacağım.
👉Ehliyet için randevu alma adresi👈
Randevu aldıktan sonra, lütfen belgeleri hazırlayın ve zamanında, daha da erken gelin. Belgelerinizi göndermeden önce parmak izleriniz silinecektir. Onu bir an önce odadan çıkarmak süreci hızlandıracaktır. Ardından belgeleri teslim edersiniz ve amir size geçici bir sürücü belgesi verir. Bu belge ile gerçek bir ehliyet alana kadar özgürce araba sürebilirsiniz, ancak kesinlikle yanınızda götürmelisiniz.
2024 Ehliyet alma rehberi yazımı iyice okuduğunuzu tahmin ediyorum. Zaman zaman bu tür bilgilere güncelleme gelse de genelde sabittir.
Ben de bu süreci elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Sorunuz olursa da lütfen çekinmeyin, aşağıdaki yorum bölümünden sorun.
Hem böylece 2024 ehliyet alma rehberi yazısına ekleyerek sizin gibi aklında soru işareti olanlara yardımcı olabilirim.
Daha fazlası için takipte kalmayı unutmayın!
1 Comment
Ehliyet almak gün geçtikçe biraz daha zor hâle geliyor. Bu konuda doğru da yapıldığını düşünüyorum. Çünkü trafikte bilinçsiz kesim de maalesef var. Bilinç farkındalığı oluşturmak adına ehliyet alımında belli kriterler gözetilmeli.