Son Güncelleştirme: 17 Ekim 2021
Bu yazıya kadar geldiğinize göre ya kafanızda blog açmak gibi bir fikir mevcut ya da kişisel blog kelimesinin anlamını falan merak ediyorsunuz. Uygun fiyata blog açıp, yazılarınızı yayınlayıp kısacık bir sürede ünlü mü olmak istiyorsunuz. Kişisel blog nedir ? Kişisel blog ne demek ? Kişisel blog nasıl olmalıdır? Kişisel blog nasıl açılır? Diyorsanız bu yazımız tam olarak sana göre. Pazarlamacı girişimizi yaptığımıza göre devam edebiliriz.
Öncelikle blog kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenelim, daha sonra kişisel blog kelimesine geçeriz.
Blog Nedir?
Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır.
Peki şimdi gelgelelim işin en güzel ve benim de yaptığım kişisel blog yerine.
Kişisel Blog Ne Demek?
Size, sizin ilgilerinize yakınlık kuran. Sanki evinizdeki birisi konuşuyor gibi içtenlikle samimi bir biçimde yaklaşan web siteleridir. Yani şahsen benim kişisel blogum öyle.
Çoğu okur kişisel blogları bir nevi günlük olarak görse de, kişisel blogları günlükten farklı kılan; blog sahibinin hitap dili yazıdaki yaşam tarzı ve kişiliğinin yansımasıdır. Kişisel bloglar son zamanlarda çok fazla revaçta olan bir meslek grubu haline gelmiştir. Meslek grubu denilebilir mi pek emin değilim ama tutturduğunuz vakit çok deli paraların döndüğünden eminim (ben hariç).
Bloga illaki para kazanma gözüyle bakarsanız o kadar başarılı olabileceğinizi zannetmiyorum. Blogunuzu bir çocuk gibi düşünün, besleyin besleyin ilerde ele avuca düştüğünüzde de size bakabilsin. Nankör olmayan insanları kast ediyorum 🙂
Blog açmak için o kadar fazla teknik bilgiye falan ihtiyacınız yok, teknik bilgiler olsa daha kolay ilerlerseniz ancak teknik bilgim yok o zaman olmaz diye de kesin bir şey diyemeyiz. Biraz araştırdığınız takdirde profesyonel bir biçimde kişisel blog açabilirsiniz.
Kişisel bloglar tamamen size ait ve adı üstünde kişisel olduğu için saatlerce içerik girebilir istediğiniz konsepte de düzenleyebilirsiniz. Unutmayın sadece size özel, bunu okudukça aslan burçluluğumdan mı bilmem ama egom biraz tatmin oluyor diyebilirim.
Unutmayın ki kişisel blogunuzda kesinlikle şu olay şöyle olmuş sonra şu olmuş tarzı ibarelerden kaçının, cana yakın olmanız okurlarınızın bir o kadar da dikkatini çekecektir.
Bu nedenden dolayı kişisel blogları okurken yanınıza bir bardak çay, belki iki bardak çay alıp rahatlatacak kadar çekici olması hiç şaşırılacak bir durum değildir.
Mesela şu an bulunduğunuz sayfa benim kişisel blogum. Zahmet edip anasayfama gelirseniz envaiçeşit yazım ile karşılaşacaksınız.
Kişisel Blog Nasıl Açılır?
Gelgelelim işin en önemli ve eğlenceli olan kısmına. Kişisel blog nasıl açılır? Kişisel blog nasıl kurulur? diyorsanız aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını şimdi sizinle paylaşıyorum hazır mısınız;
Kişisel blog açmadan önce hangi konu üzerinden yazılar yayınlayacağınızı, müşteri kitlenizi pardon okuyucu kitlenizi😃. Kişisel uzmanlık alanlarınız hakkında yaşadığınız olaylardan çıkardığınız dersler konusunda okurlarınızı her türlü konu için bilgilendirebilirsiniz.
Bu detayların hepsini kafanızda hallettiğinize göre geriye tek bir şey kalıyor bu da en önemli olan kısım blogunuza isim bulmak.
Tavsiye içerik => Blog İsmi Nasıl Seçilir?
Kişisel Bloglar Nasıl Başarılı Olur?
Kişisel bir blog sayfasının uzun ömürlü olmasının en büyük etkeni yazarın okurlarına yansıttığı samimi ortamdan kaynaklıdır. Okurlarınızı çekende tam olarak budur işte. En basitinden yıllar önce açılmış olan kişisel blogların hâlâ miadını doldurmaması asla tesadüf değildir. Peki ya bu blogların diğer miadlarını dolduran bloglara göre farkı nedir? Bu blogların yazarları yıllar boyunca her zaman özgün ve samimi bir şekilde yazı yazdıkları için okur kitlelerini kaybetmemişlerdir.
Ancak bir önemli olan nokta da şu ki sadece yazı yazmak blogunuzu iyi yerlere taşımaya yetmez. Kendinizi insanlara keşfettirebilmek için Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, LinkedIn gibi platformlarda hesap oluşturarak insanlara kendinizi duyurmanız. En önemlisi ise duyurup unutturmamanız. Bu tarz yapılan çalışmalara SEO adı verilmektedir.
Okurunuzu blogunuzda tutacak her türlü yola başvurmalısınız, kaliteli fotoğraflar ile okurunuzun dikkatini çekmek blogunuzda okurunuzun daha fazla durmasını sağlar, ve bu sayede de blogunuz iyi bir şekilde yol alır. “Kendinizi okurlarınızın yerine koyun!”
Kişisel Blog Para Kazandırır mı?
Kişisel blog açtım 5-6 yazı ekledim hemen para kazanayım böyle bir dünyanın olmadığı çok açıkça ortada, yukarıda da verdiğim örnek gibi besleyip büyütmek önemli. Fazla yoğunluğu olan, tabiri caizse fazla tık olan bloglar ciddi bir reklam kaynağıdır. Kişisel blog sahiplerinin esas gelir kaynağı ‘Google Adsense’. Adsense aslında bir reklam servisidir. Adsense’i biraz daha anlatacak olursak örnek olarak saç kurutma makinası bakıyoruz ve Google’da hangi siteye girsek saç kurutma makinası çıkıyor ya işte bu ‘Google Adsense’.
Tavsiye içerik => Adsense Gelir Artırmak İçin 4 İpucu
Kişisel blogunuzu kurduktan sonra kendi gmail hesabınız üzerinden Google Adsense başvuru yapmanız gereklidir. Başvurunuzu yaptıktan sonra Google kişisel blog sayfanızı değerlendirir ve yeterli uygunluğu görürse sizlere onay verir. Adsense hesabınızın kurulumunu yapar. Hesabınız oluşturulduktan sonra size reklam kodu verilmektedir, bu reklam kodlarını da web sitenizde bulunan doğru kısımlara eklediğiniz takdirde blogunuzda Google Adsense reklamları başarıyla gösterilmeye başlanacaktır. Bu sayede blogunuzu ziyaret eden kullanıcılar reklamlara tıklayarak sizlere para kazandırır. Buradan yaptığınız kazançlar ile ilgili tüm istatistiklere adsense hesabınız üzerinden de görmeniz mümkündür. Tıklamanın yanı sıra okurlarınızın görüntülemesine göre de kazanç sağlarsınız. Bu ödemelerin hepsi ay sonu sizin belirtmiş olduğunuz hesaba otomatik olarak yatmaktadır.
Google Adsense ile Ne Kadar Para Kazanılır?
Kişisel bloglar için kazanılan paralar herkes için çok farklıdır. Olsun ben yine de ortalama olarak bir şeyler öğreneyim diyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
Sitenin trafiği, alt yapısı, hızı vb. hepsi sizin kazancınızda önemli olan faktörlerdendir. Örnek vermek gerekirse ortalama olarak her gün bin tekil ziyaretçi alan bir blog, ayda ortalama olarak 500-1500 TL arası bir kazanç sağlayabilir. Daha yüksek trafiği olan sitelerin kazançları daha da yüksektir. Kazanç elde etmek, ya da artırmak için daha kaliteli, okunabilir, seo ya uyumlu daha fazla yazı yayınlanabilir. Eğer blogunuzdan gerçekten bir kazanç sağlamak istiyorsanız bir hosting almalı, güvensiz olan yerlerden uzak durmalısınız. Unutmayın en önemli etken düzenli içerik girişleri.
Blog Açmak Ücretli mi?
Kişisel blog açabilmek için ücretsiz blog sitelerini ve araçlarını (wordpress vb.) kullanabilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi bu alandan bir kazanç elde etmek istiyorsanız bu tarzdaki ücretsiz olan hizmetler yetersiz kalacaktır. Tasarım açısından ücretsiz olan hizmetler fazla göze hitap etmemektedir. Bu da okur kitlenizi bir hayli düşürecektir. Ücretsiz bir biçimde kurduğunuz kişisel bloglarınıza reklam almanız oldukça zordur. Ücretsiz olan blogunuzun kapanma riskini de göze almadan, sağlam bir altyapı ile güzel bir blog kurmanız en mantıklısı olacaktır.
Blog Açarken Hosting Gerekli Mi?
Blog açarken hosting almanız gerekmektedir, hosting nedir diyorsanız;
Hosting Nedir?
Hostingi kısaca depo olarak anlatabiliriz. Alan adınızın içini doldurmak için gerekli ve zorunlu olan bir depolamadır.
Hosting Nasıl Alınır?
Hosting satın alırken güvenilir ve destek taleplerinize anında cevap veren bir hosting firmasından almanız çok önemli olan bir noktadır. Profesyonel bir hosting firması ile yaklaşık olarak 10 dakika gibi bir kısa sürede blog sahibi olabilirsiniz. Blog açarken en çok vakit olan nokta size uygun tasarımı ve domaini bulmanız. Blog açarken tek masrafınız domain (alan adı) ve hosting. Sizden sadece bunların ücretini alacaklardır. Bu ücretler yaklaşık olarak 30-40 dolara mal olmaktadır. Blogunuzda düzenli bir reklam geliri elde edip tam zamanlı bir iş haline de getirebilirsiniz.
Kişisel Blog Tüyoları
Tabiri caizse sektörün içinden birisi olarak şunu diyebilirim ki, asla aceleci davranmayın, verdiğimiz örnek gibi blog ya da kişisel blog açmak bir bebek gibi. Her şeyiyle ilgilenmen gerekli. Yukarıda örnek olarak verdiğim gibi bir blog açmanız sizi başarıya ulaştıracaktır.
Sonuç
“Kişisel Blog Ne Demek? Nasıl Olmalıdır?” sorusunu cevapladığımı ve kafanızda herhangi bir soru işareti bırakmadığımı düşünüyorum.
Kafanıza takılan her türlü sorunuz için yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz, en geç 24 saat içinde şaka şaka telefon zaten hep elimde hemen dönüş sağlarım.
30 Comments
Enes kardeşim, yıllardır kişisel blog açarım/kapatırım. Hiçbir zaman amacı dışında kullanmadım (böyle söyleyince de aklıma tinder geldi) her neyse 🙂 benim için kişisel blog tam anlamıyla günlük gibiydi diyebilirim. Son zamanlarda aklımda bazı soru işaretleri dönüyor, ben de artık tam anlamıyla SEO’ya uygun, anahtar kelimeleri iyi bir şekilde bulan ve sağlam makale yazdıran birisi mi olsam diyorum.
Tecrübelerinizin benden daha çok olduğu aşikar Tevfik hocam, ama artık kişisel bloglar eski mantığı gibi işlemiyor gözlemlerim kadarıyla. Herkes SEO uyumlu makale yazma ya da yazdırma çabasında nasıl 1.sırada makale çıkartabilirim nasıl para kazanabilirim mantığı ile devam ediyor🙂.
Kişisel blogunuzu her gün kontrol ediyorum, ancak yeni makaleler yazmamanız üzücü bir durum haline geldi 🙂
Aslında yazmak istiyorum ama çok fazla üşengeçlik oluyor sanırım, o durumu ben de tam anlayamadım 🙂 Açıkçası çok fazla sıkılıyorum… bilgisayarda oturmak, hatta ve hatta tarayıcıya girip internet siteme girmek dahi sıkıcı geliyor artık. Bunun içinde bir yazı yazmak istiyorum ama sıkıldım, tüm negatif enerjimi sana yansıtmak istemiyorum fakat artık belirli bir süre sonra direkt para kazanma odaklı oluyor insanlar.
Aklımda güzel bir şey var kendimle ilgili ama bakalım neler olacak, sosyal medyada kendimi bayağı göstereyim diyorum. Kışın bir tane bisiklet alıp aksiyon kamera ile yollara çıkıp vLog çekmeyi planlıyorum. Bu arada aynı sektörde olduğumuz Kayserili arkadaşlarla Starbuskta falan bir kahve içelim diyorum?
Sanırım bu konuda haklı olabilirsiniz ama umarım sıkılmam, her girdiğimde egom biraz daha tatmin oluyor sanırım🙂
Bisiklet gezinizde yanınızda yol arkadaşı ararsanız size kapım her zaman için açık 🙂
Starbucks olacaksa olur hocam sizin starbucks aşkınızı biliyorum 😂
Kişisel bloğuma ilk makalemi 2005 yılında sitemynet alanında girmiştim 🙂 Ben o gün bugündür bayağı sıkıldım yalan yok. Umarım sen sıkılmazsın.
Bisiklet ile minimum günlük 100 km. yol giderdim (antrenman amaçlı) bisikleti aldığımda gezeriz her daim.
Starbucks kahvelerini seviyorum, ondan ziyâde hiç kimse bir diğer kimseye karışmıyor. Bununla ilgili yazımda mevcuttu. Bir de Talasta Gloria var oraya takılırım genel de 🙂
Biliyorum hocam o yazınızı onun için oraya vurguladım sıkı takipçinizim 🙂
Kisisel blog yazmak için belirli bir konuda bilginizin olması gerekiyor. Bende ara sıra yazıyorum ama sizin kadar başarılı değilim. Yazılarının güzel ve sürükleyici
Çok teşekkür ederim hocam 🙂
Mükemmel bir makale olmuş severek okuyorum yazdıklarınızı sizleri de takip ediyorum güzel bir site
21 yüzyılı dijital Çağ olarak adlandırmak çok yanlış bir deyim olmayacaktır. Bu dijital çağda kendimizin dijital kimliği olması da oldukça önemlidir. İnternette kendi deneyimlerimizi bilgilerimizi ve en önemlisi kendimizi anlatmanın en iyi yolu, kişisel bir blog a sahip olmaktır.
Yıllardır wordpress blog açar kaparım. İlk zamanlarda herşey güzeldi fakat uzun bir süre ara verince herşey çok değişmiş. Bakalım zamanla sıfırdan öğreneceğiz. Yazınız gayet açıklayıcı olmuş
kendime ait blog sitesi açmayı duşunuyordum guzel bilgi oldu teşekkürler
Sizin yazıları okuduktan sonra blog nasıl açılır ne yapmamız gerekiyor makale yazımı ve içerik bulma konusunda çok bilgi sahibi oldum. Sayenizde bende bir blog açabileceğim teşekkür ederim bu güzel yazılar için.
Kişisel bloglara en iyi örnek olabilecek sitelerden birine sahipsiniz. Son dönemde açılan kişisel bloglar para kazanma üzerine odaklanıldığı için oldukça sıradanlaştı ve aynı içerikler üzerinden tekrarlanıyor.
kişisel blog açıp para kazanan çok insan var blogger’lık mesleği deniliyor hatta yapan bir tanıdığım bile var.
bu yazıyı okuduktan sonra blogla ilgili baya bilgi edindim bunun için teşekkürler
bu bilgiler bana baya yardımcı oldu ilerde blog açtığımda bu bilgiler baya işime yarayacak teşekkür ederim.
Kendime bir blog açmak için düşüncem vardı. İnanın bu yazı denk geldi önüme. Yazıyı okuyuncu blog açmak konusunda ne kadar yetersiz bilgiye sahip olduğumu anladım. Tabi okuduktan sonra harika bir blog açtım.
Adınıza çok sevindim hocam başarılar dilerim 🙂
Aranan sorulara mutlaka cevap bulunacak fikir sahibi olunacak bir siteniz var makalelerinizi keyifle okuyorum elinize sağlık.
Merhabalar Burak hocam, ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim 😎
Öğrendiğimiz çok iyi oldu, paylaşım için teşekkürler
Uzun zamandır takip ediyorum sitenizi çok öğretici ve bilgilendirici içerikleriniz var, ne kadar teşekkür etsem az size.
Bu bilgileri öğrenmem iyi oldu ilerde lazım olacak bilgi teşekkür ederim.
Gayet açıklayıcı bir makale olmuş teşekkür ederim.
Yıllar önce WordPress alt yapılı sitem vardı, kapattım. Şimdi Blogger’dan tekrardan başladım.
Kişisel blog kurma hususu gerçekten önemli ve ciddiyet taşıyan bir konu. Bu konu hakkında vermiş olduğunuz bilgiler oldukça önemli. Kaleminize sağlık.
Yeni blog açacaklar için harika tavsiyeler ve bilgiler. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
Bilgilendirici bir içerik olmuş emeğinize sağlık. Kişisel blogları hitlendirmek iyice zorlaştı…
Güzel açıklayıcı 👏