Son Güncelleştirme: 17 Ekim 2021
Sevgili okurlarım, bir metin yazarıysanız yahut metin yazarı olmak istiyorsanız başta Makalenin Nasıl Yazıldığını bilmeniz gerekiyor. Ben de bugün sizlere bunu anlatmak üzere iş başına koyuldum ve Makale Nasıl Yazılır? Sorusuna cevap vermek istedim. Eğer ki makalenin nasıl yazılacağını biliyorsanız ancak bir siteniz yoksa ve açmak istiyorsanız blog ismini seçmekte biraz zorlanabilirsiniz. Bu konuda da yardımcı olmak için sizlere daha önce Blog İsmi Nasıl Seçilir? adında bir makale yazmıştım. Ondan da yararlanmayı unutmayın 🙂
Makale Yazarken Neleri Yapmalıyız?
1)Konuyu Belirlemek
Makaleyi nasıl yazacağınız kadar makalenin konusu da çok önemlidir. Makalenizi asıl okuyucuya beğendirecek olan konusudur. Kendinizi sorgulayın hangi konuda bilgi almak isterdiniz örneğin, dışarıdan bir okuyucu gözü ile seçtiğiniz konuya bir bakın. Eğer ki beğenilen ve araştırılan bir konu bulduysanız bence yazmak için hiç beklemenize gerek yok.
2)Literatürü Araştırmak
Kitap, dergi, tez ya da bir başka kaynakları araştırıp inceleyin. Seçtiğiniz konu ile ilgili kullanabileceğiniz kelimeleri not edin. Çünkü okuyucu, okuduğu bir yazıda ne kadar ilgi çekici kelime görürse o yazıyı okuma isteği bir o kadar da artacaktır.
3)Anahtar Kelime Sayısını Ayarlamak
Makalenizdeki anahtar kelimeler arama motorunda benzer kelimeler ile arama yapıldığında sizin makalenize de arama sonucunda yer alması için önemi bir noktadır. Sözcük sayısına bağlı olarak değişen anahtar kelime sayısı ise normal şartlarda 4 yahut 5 olmalıdır.
4)Görsel Kullanmak
Makale Nasıl Yazılır? Adlı sorumuzda bir diğer önemli nokta ise görseldir. Arama motorlarında her ne kadar makale aratılsa da bir noktada görsellere bakan kişi sayısı da oldukça fazla. Yazdığınız makalede en az 2-3 tane görselin olması sizin için SEO anlamında etkili olacaktır. Makalede kullandığınız görselin altına etiket atmayı da unutmamalısınız.
5)Özgün Olmak
Herkes makale yazabilir yahut herkes bir konu hakkında düşünce sahibi olabilir. Ancak yazılan makalenin ve düşüncelerin özgün olması okuyucuya ayrı bir heyecan verir. Öyle kulaktan dolma ya da o siteden biraz al başka bir siteden biraz daha al hepsini birleştir şeklinde olmamalı makaleleriniz. Tamamen kendi yaşanmışlığınızı, kendi düşüncelerinizi ve kendi deneyimlerinizi paylaşmalısınız. Okuyucu makalenizi okumaya başladığında ‘’ Amaaaan ben bunu zaten başka bir sitede de okumuştum ‘’ demesin. Tersine; ‘’ Ben bu türde bir şey okumamıştım oldukça etkileyici ve içten’’ diyebilsin.
Sizlere bugün ufak tefek işinize yarayacağını düşündüğüm birkaç bilgi vermek istedim. Umarım ki işinize de yarar. Sağlıklı günler diliyorum sizlere 🙂
2 Yorum
SEO uyumlu makale yazmak oldukça önemli, Makale yazma konusunda verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.
Anahtar kelime sayısı bence hepsinden önemli. Çok aşırı kullanımın faydadan çok zararı olabiliyor. Dediğiniz gibi 4-5 en ideali ama yazının kelime sayısına göre bu rakam ayarlanmalı. Kısa makalelerde 2-3 yeterlidir.