Son Güncelleştirme: 17 Ekim 2021

Dünya nüfusunun %40’ını barındıran 80 ülke şimdiden su sıkıntısı çekiyor ve insanların da bilinçsiz bir şekilde yaşamasından kaynaklı olarak artık evrensel bir soruna doğru adım adım ilerliyoruz. Evet, ne yazık ki bu da insanlar yüzünden. Doğal dengeyi tamamen bozan bizleriz. Daha doğrusu bizlerin bilinçsizliği. Suları kullanırken hunharca israf yapıyoruz, hiç ilerisinin ne olacağı yahut sonucunun neler getirebileceğini düşünmüyoruz. Bizler aslında şu an ki nesil ile yaşarken ileri nesile bir yandan hiçbir şey bırakmıyoruz. Sizce de çok acınası bir durum değil mi? Bence öyle, insan olarak gelecek nesilde yaşayacak insanları hiçe sayıyoruz, onların ne gibi zorluklar yaşayabileceklerini düşünmeden hareket ediyoruz. Bu durum insanların zaman geçtikçe daha da bencilleştiğinin göstergesidir bence. Bu kadar bencillik yapmayalım yoksa geleceğimiz daha da tehlikeli bir hal alacak.

Gelin Bir De Bu Kadar Suyu Nerede Ve Nasıl Kullandığımıza Bakalım…

En basitinden başlayacak olursak; Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. Her 4 kişilik aile 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik bir tuvalet rezervuarı ile su tüketimini 2,5 ile 3 tona düşürebiliriz. Musluklarımızı, sifonlarımızı sürekli bakımlı tutmalıyız ve onarımını sürekli yenilemeliyiz. Çünkü saniyede bir damla akan su, yılda 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Çamaşır ve bulaşık makineleri ise bir defa yıkamada ortalama 40 litre su tüketiyor. Bulaşıkları ve çamaşırları elde yıkayacak olduğumuzda ise kat kat daha fazla su harcayacağımızı da not düşmek isterim. Başka bir örnek daha verecek olursak; Banyo yerine duş alarak su tüketimini %25 azaltabiliriz. Duş alarak harcadığımız su 40 ile 60 litre arasındayken, banyo yaparken harcadığımız su 120 ile 150 litre arasındadır. Duş alarak yaklaşık 50 ile 55 litre arasında da tasarruf sağlayabiliriz. Düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları kullanarak dakikada 10 litreden daha aşağı bir seviyeye indirebiliriz. Bu sayede normal duş başlıklarına göre %30 ile %40 arasında su tasarrufunu sağlamış oluruz.

nereye gidiyor bu kuraklik - Nereye Gidiyor Bu Kuraklık?

Uzun Lafın Kısasına Gelecek Olursak;

Gördüğünüz gibi aslında elimizde büyük bir felaketi önleyebilecek onca imkân varken durumun tersine hiçbir şey yapmadan, geleceğimize ve gelecek nesillerin yaşantısına zarar vermekteyiz. Biraz empati kuralım bu durumda; Geçmiş nesilde yaşayan insanları gözleme imkânınız olsaydı ve bu insanlar size zarar verecek yahut sizlerin hayatını zorlaştıracak etkenleri göz önünde bulundurmadan kendi yaşamlarını kolaylaştırmak için geleceği hiç düşünmeden hareket etselerdi ne hissederseniz onlar da yaşayacakları nesilde bizlerin onlara bıraktığımız onca zarara bakıp, onları bu denli düşünmeyip hayatlarını tehlikeye attığımız için belki de bizlere çok kızacaklar. Düşününce sizleri hiç tanımayacak insanların hayatlarında büyük etkileriniz olacak ne tuhaf değil mi… Ve bunun tek sebebi umursamayıp akıttığımız her damla yüzünden olacak.

Bu yazımda sizlere büyük bir felaketten ve karşısında alabileceğimiz tedbirlerden bahsetmek istedim. Unutmayalım ki bilinçsizce davranmamızın sonucunda başka insanların hayatlarını tehlikeye atabiliriz.

Author

Pek az özelliği olan melankoli ve süper kahramanlığa eğilimli bir adam.

8 Yorum

  1. Bunun en büyük sebeplerinden biri yenilenebilir enerji kaynaklarının, petrol yakıtlı yada kömür santrallerinden daha az sayıda olmasıdır. Yakın zamanda Avrupa başta olmak üzere bir çok yerde katı yakıtlı enerji santrallerinin kurulumları ve devamı yasaklanacak.

  2. Deniz seviyesinin yükselmesi sel baskınlarına yol açacak. Fırat nehri Türkiye için bulunmaz bir fırsat. Umarım hakkıyla değerlendirilebilir.

  3. Evet ülkemiz ve dünyamız için kuraklık çok büyük bir tehlike bence. Bunlara kesinlikle önlem almalıyız.

  4. Ülkemiz başta olmak üzere bir çok ülkede bu kuraklık sorunu var yada olacak diyorlar. Yakın zamanda dünya genelinde bir önlem alınmadığı durumda maalesef en kıymetli kaynak su olacak ve savaşlar çıkacak bunun için.

  5. Malesef ki çok acınası bir durum. İnsanlarımız çok benciller bu konuda gelecek nesilleri hiç düşünmüyorlar. Keşke herkes senin kadar duyarlı bir vatandaş olabilse.

  6. Bunun önlemini en kısa zamanda insanlar almalı sizin de dediğiniz gibi gelecek nesillere daha iyi bir hayat ve onları tehlikeye atmamış oluruz.

Fikirlerinizi Merak Ediyoruz