Son Güncelleştirme: 17 Ekim 2021

Sizlere kendi yaptığım teknikleri anlatacağımı söylemiştim, bu makalemde de bir kısmını anlatayım dedim. İyi okumalar.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro tekniğinin ne olduğunu anlatmakla başlamak istedim. Çünkü bu tekniğin tam olarak ne olduğunu ya da ne için kullanıldığını bilmeden makalemi okumanız sizin için pek de bir şey ifade etmeyecek bence. Her neyse konuya gireyim artık.

Pomodoro Tekniği, 80’li yılların sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir tekniktir. Aslında birçoğumuzun etrafında sürekli duyduğu bir teknik olduğunu düşünüyorum. Ancak ne olduğunu bilmediğimiz sürece pek de ilgimizi çekmiyor sanırım. Pomodoro Tekniğini gerek ders çalışırken, gerek iş hayatınızda hatta mı hatta spor yaparken bile kullanabileceğimizi söyleyebilirim. Bu teknik aslında bize zamanı kullanmayı öğretirken bir yandan da odaklanmakta zorlandığımız bir konuda odaklanmamızı da kolaylaştırıyor. Örneğin ben çalışırken pomodoro tekniğinden yararlanıyorum. Hatta şuraya da youtube videomun linkini bırakayım göz atmak isterseniz.

Dediğim gibi ben çalışırken pomodoro tekniğinden faydalanıyorum. İşimin başında olmam gerektiği zamanlarda yahut spor zamanım geldiğinde isteğimin olmadığı anlar oluyor maalesef. İsteksizce başına geçtiğim bir aktiviteden hiç mi hiç zevk alamıyorum açıkçası. Ama pomodoro tekniğini kullandığımda ise sanki o aktiviteyi yapmak zorundaymışım gibi bir algı ortaya çıkıyor. O aktiviteyi o an gerçekleştirmezsem içimde bir mutsuzluk oluyor da diyebilirim. Pomodoro tekniğinin bir noktada bizim irademize de bağlı olan bir teknik olduğunu düşünüyorum. Sonuçta pomodoro tekniğini uygulamaya karar versek de irademize yön verip gerekeni yapmazsak bizim için bir faydası olmayacak.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Uygulaması çok basit olan bu teknik için ihtiyacımız olan tek şey bir zamanlayıcı. Pomodoro  Tekniği için özel üretilen masaüstü zamanlayıcısı ya da bir cep telefonu da işinizi görecektir.

  • İlk adımda pomodoro tekniğini uygularken temel olan şey yapacağınız bir işinizin olması gerekir. Yukarıda da bahsettiğim gibi ister ders çalışmak olsun ister spor yapmak ya da bunların dışında herhangi bir aktivite de olabilir. Ben genelde çalışırken kullanıyorum. Çünkü işim konusunda hassas ve düzenli olmayı seven birisiyim.
  • İkinci adımda ise yapmak istediğiniz aktiviteye odaklanmanız gerekiyor. Kimi insanların herhangi bir şeye odaklanması zaman alırken, kimi insanlar da şıp diye o işin içerisinde olabiliyorlar. Pomodoro Tekniği başta da bahsettiğim gibi zamana odaklanmak ya da  zamanı verimli kullanmak için oluşturulan bir tekniktir.

Bu tekniği uygularken 25 dakika çalışmaya karşılık 5 dakika mola ver kuralını kullanıyoruz. Bana göre başta hem çalışma sürem hem de mola sürem kısa geliyordu ancak 4. kez pomodoro tekniğini uyguladıktan sonra 20 dakika ya da dilerseniz 30 dakika bir mola vermeniz gerekiyor. Bu 20 dakikalık ya da 30 dakikalık uzun molanızdan sonra tekrardan 25 dakika çalış , 5 dakika dinlen kuralına dönmeniz gerektiğini amman unutmayın . Benim gibi başta zorlanabilirsiniz ama zorlanmanız durumunda pes etmemeniz çok önemli bir husus. Şahsi olarak konuşmam gerekirse yine, tekniği uygulamaya başladıktan sonra yaptığım aktiviteden de zevk almaya başladığımı fark ettim.

Bu makalemde zor ve sıkıcı gibi görünen ama aslında hayatımızı bir o kadar kolaylaştıran bu tekniği anlatmak istedim. Umarım sizler için de hem eğlenceli hem de öğretici bir makale olmuştur. Bir başka konuyla, bir başka makalemde görüşmek üzere.

Kendinize iyi bakın.

Author

Pek az özelliği olan melankoli ve süper kahramanlığa eğilimli bir adam.

2 Yorum

  1. Derslerin 40dk olması da bu kuraldan mı geliyor acaba?
    Kod yazan biri olarak 25-30 dk kısa bir süre gibi geliyor ama tekniği deneyeceğim.

  2. Bu teknik bende işe yaramaz diye düşünüyorum 🙂 Çalışmayı ufacık bir ara için bile bıraksam tekrar PC başına dönemiyorum. Bu yüzden hep, gözler iflas edene kadar çalışmaya devam etmişimdir.

Fikirlerinizi Merak Ediyoruz