![Popüler Programlama Dilleri [year] populer programlama dilleri 2021 1 - Popüler Programlama Dilleri [year]](/wp-content/uploads/2021/01/populer-programlama-dilleri-2021-1-780x470.webp)
Yazılım programlama sektöründe çalışacak olanlar nereden başlamalıyız tarzında soruları daha geçemeden sürekli pes ediyor..
İş arama sitelerinde bulunan iş ilanlarını, kullanım kolaylıklarını ve büyüme gibi faktörleri göz önünde bulundurarak sizlere sunduğumuz şu anda en popüler olan programlama dilleri listemize göz atmak ister misiniz?
C
Bazı uygulamalarda eskisi kadar güncel olmasa da aslında son derece esnek bir programlama dili olan C; yıllardır geniş bir kullanım hacmine sahipti. Genel olarak, güçlü ve verimli bir dildir. Tasarım gereği, tipik makine talimatlarıyla etkin bir şekilde eşleşen bir yapı sağlar. Gömülü sistemler, mikrodenetleyiciler ve gömülü seviye operasyonları gibi pazar segmentlerinde çok kullanışlıdır. Başlangıçta öğrenmesi biraz karmaşık gelebilir.
“Bilmek yetmez uygulamak lazım, istemek yetmez yapmak lazım
![Popüler Programlama Dilleri [year] programlama dilleri - Popüler Programlama Dilleri [year]](/wp-content/uploads/2021/02/programlama-dilleri.webp)
C İle Neler Yapabilirim ?
1- Oyun ve Grafik Yazabilirsiniz !
C dili ile zıplayan top, satranç vb. Gibi gibi çeşitli oyun ve grafik uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılmıştır.
2- Driver Yazabilirsiniz !
Bildiğiniz üzere driverlar yani sürücüler sistem üzerinde tüm yetkilere sahip, ring 0 dediğimiz sistemin merkezinde çalışan sys uzantılı dosyalardır. C programlama dilini kullanarak driver yazabilirsiniz!
3- Robot Yapabilirsiniz !
Arduino gibi mikrodenetleyici kartlarını kullanarak hayalini kurduğunuz donanımları bu sayede kendiniz kodlayabilirsiniz!
4- İşletim Sistemi Yapabilirsiniz !
Windows programları, Android işletim sistemi ve işletim sistemleri uygulamalarının büyük bir bölümü C ile yazılmıştır. Siz neden yazamayasınız?
5- Gömülü Sistemler Yapabilirsiniz!
Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, hesap makinesi, o makinesi, bu makinesi, şu makinesi… C ile kolayca kodlayabilirsiniz. Bu cihazların beynini C ile kodlayarak yönetebilirsiniz!
PHP
PHP, 1994 yılında Danimarka-Kanadalı programcı Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulmuştur. Web geliştirmeye uygun evrensel bir yazılım dilidir. Sunucu tarafı da aynı şekilde web geliştirme için uygundur, ancak benzer görevler için daha iyi alternatifler nedeniyle artık popüler değildir. Etik bilgisayar korsanları ve ağ güvenliği için kullanılır.
BAÅžARI
her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır.
![Popüler Programlama Dilleri [year] programlama dilleri2 - Popüler Programlama Dilleri [year]](/wp-content/uploads/2021/01/programlama-dilleri2.webp)
PHP İle Neler Yapabilirim ?
1- E-Ticaret Siteleri
2- E-Posta Uygulamaları
3- WEB Siteleri
Ruby
Ruby programlama dili ile ilgili çalışmalar 1993 yılında Asya kıtasında baÅŸladı. Bu nesne yönelimli, esnek ve dinamik programlama dili Aralık 1995’te kullanıcılara sunulmuÅŸtur. Ruby programlama dili 1995 yılında piyasaya sürüldü. İlk halka açık sürüm 0.95 olarak adlandırıldı ve kısa sürede geliÅŸtirildi. Yazılım 1999 yılına kadar Asya’da yayınlanmadı ve daha sonra İngilizce sürümünün geliÅŸtirilmesi ile Avrupa’da piyasaya sürüldü. Ruby, o zamanlar Asya kıtasındaki en popüler dillerden biriydi ve 2000 yılında bir kitap yayınlandı. Çapraz platform desteÄŸi saÄŸlayan Ruby programlama dili, birçok farklı platform için yayınlandı ve halen güncelleniyor.
Başarı berbat bir öğretmendir. Zeki insanlar hiç kaybetmeyeceklerine inandırır.
![Popüler Programlama Dilleri [year] programlama dilleri3 - Popüler Programlama Dilleri [year]](/wp-content/uploads/2021/01/programlama-dilleri3.webp)
Ruby İle Neler Yapabilirim ?
1- XML Programlama
2- Web Uygulamaları
3- Programlama EÄŸitimleri
4- Â Robot Teknolojisi
5- Oyun GeliÅŸtirme
C ++
C ++, 1979’da Bell Labs’tan Bjarne Stroustrup tarafından geliÅŸtirilen, nesne yönelimli yüksek seviyeli bir genel amaçlı programlama dilidir. C ++ ‘ın adı “Sınıflı C” dir ve C programlama dilinin bir uzantısıdır. C ++ ‘ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup, bu programlama dilini öğrenciyken geliÅŸtirdi. Stroustrup, kullandığı programlama dilinin iÅŸlevsellik ve yüksek performans açısından tam olarak farkında deÄŸildi, kendi programlama dilini yarattı ve bilgisayar tarihindeki en önemli yazılım dillerinden birinin oluÅŸturulmasına yardımcı oldu. C ++ programlama dilinde, kesin senaryolarda C tarzında veya nesne yönelimli bir tarzda kodlayabilirsiniz. Bu baÄŸlamda, C ++ aynı zamanda en önemli ve güçlü hibrit programlama dillerinden biridir. C ++ programlama dilinin Türkçe telaffuzu “Si-Pılas-Pılas” tır.
Hayal ediyorsan yapabilirsin.
![Popüler Programlama Dilleri [year] programlama dilleri4 - Popüler Programlama Dilleri [year]](/wp-content/uploads/2021/01/programlama-dilleri4.webp)
C++ İle Neler Yapabilirim ?
1- İşletim Sistemleri
2- Gömülü Sistem Programlama
3- Oyun ve Oyun Motoru GeliÅŸtirme
Diğer bazı uygulamalar
Facebook, her kullanıcının güç tüketimini azaltmak için kodunun bir kısmını PHP’den C ++ ‘ya dönüştürdü. Bulut depolama sistemleri, veritabanları, aygıt sürücüleri ve diÄŸer yazılım türleri C ++ kullanılarak geliÅŸtirilebilir. Yüksek eÅŸzamanlılık ve düşük gecikme desteÄŸine sahip bankacılık ve diÄŸer uygulamaları düşünün. Veya temelde sorunsuz çalışması gereken herhangi bir ÅŸey.
Java
Java, veri yapıları gibi süreçlerin kolay işlenmesini sağlayan bir yazılım geliştirme ve programlama dilidir. Java, uygulama geliştirmek için kullanılabildiğinden, insanlar Java öğrenmeye çalışır. İlk sürümle karşılaştırıldığında Java büyük ölçüde geliştirildi ve şimdi çok güçlü bir dil haline geldi. Java her sürümde güncellenmiştir ve daha iyi programlar yazılabilir. Programlama dünyasına girmek üzere olanlar Java eğitimi alacaklar.
Java’yı öne çıkaran en önemli özelliÄŸi, bilgisayar platformları için taşınabilir yüksek performanslı programlar geliÅŸtirebilmesidir. Java’nın basit iÅŸlemleri vardır, böylece uygulamaları kolayca yazabilir ve derleyebilirsiniz.
Hayallerine güvenle git. Hayal ettiğin hayatı yaşa.
![Popüler Programlama Dilleri [year] programlama dilleri5 - Popüler Programlama Dilleri [year]](/wp-content/uploads/2021/01/programlama-dilleri5.webp)
Java İle Neler Yapabilirim ?
1- Grafiksel Kullanıcı Ara Yüzü
2- Dağınık Bileşenler
3- Web Tabanlı Uygulamalar
4- Cep Telefonu Uygulamaları
Python
1991’den beri, Python programlama dili yalnızca gereksiz programlar için tamamlayıcı bir dil olarak görülüyor. “Sıkıcı ÅŸeylerin otomasyonu” adlı bir kitap bile var (çok popüler bir kitap, “Sıkıcı ÅŸeylerin otomasyonu” adıyla Türkçe’ye çevirebiliriz). Ancak, son yıllarda Python, modern yazılım geliÅŸtirme, altyapı yönetimi ve veri analizinde birinci sınıf bir programlama dili olarak ortaya çıktı.
Artık bilgisayar korsanları için bir arka kapı oluşturucu değil, web uygulaması oluşturma ve sistem yönetimi, veri analizi ve makine öğreniminde baş döndürücü bir ün kazandı.
İyi tasarımla büyük tasarım arasındaki fark zekadır.
![Popüler Programlama Dilleri [year] programlama dilleri6 - Popüler Programlama Dilleri [year]](/wp-content/uploads/2021/01/programlama-dilleri6.webp)
Python İle Neler Yapabilirim ?
1- Veri Bilimi ve Makine Öğreniminde
2- Metaprogramlama ve Kod Derlemesi
3- Yapışkan Kod Olarak
Sonuç;
Hangi programlama dilini öğrenmeniz gerektiÄŸi, geliÅŸtirmek istediÄŸiniz yazılımın türüne baÄŸlı olsa da, profesyonel programcılar üç veya dört farklı dilde yetkin olmalıdır. Büyük ÅŸirketler, dahili yazılım uygulamaları geliÅŸtirmek için C # veya Java ve web uygulamaları geliÅŸtirmek için PHP kullanma eÄŸilimindedir. Otomotiv ve saÄŸlık sektörlerindeki gömülü cihazlar genellikle C ve C ++ ile tasarlanmış yazılımları çalıştırır. Bulutta çalışan uygulamalar genellikle Go kullanılarak hazırlanır. Programlama endüstrisinde bir kariyere baÅŸlamak istiyorsanız, 2022‘de becerilerinize ve ilgi alanlarınıza en uygun en popüler programlama dilini hızlı bir ÅŸekilde belirlemeniz de fayda olacaktır.
Efsane paralar dönüyor varya…
Dünyanın en popüler programlama dilleri ve oranlar ı
1-C: 17,38 %
2-Java: 11,96 %
3-Python: 11,72 %
4-C : 7,5…
Teşekkürler Sedat hocam :)
İçeriği çok iyi anlatmışsınız teşekkür ederim..
Çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim.
Bilgilendirme için teÅŸekkürler tercihim Python’dan yana olacak. :)