Son Güncelleştirme: 13 Mart 2023

Her gün düzenli spor yapan biri bile aşağıda saydığım 10 hatayı mutlaka yapmıştır veya yapmaya devam ediyordur. Bu hatalardan nasıl kaçınılması gerektiğini anlatacağım.

Hata 1: Yürümeyin! Koşun!

Spor yaparken küçük adımlarla yürüyüşün etkisi çok azdır. Tabi ki spora yeni başlayanlar ve yaşlılar bu konuda istisnadır. Koşmak sağlık açısından yürümeye oranla kat kat daha faydalıdır.

Koşmanın Faydaları

  • Adrenalin azaltılır, stres azalır.
  • Kalp ve akciğerler güçlenir – vücutta daha fazla pompalanan kan ve oksijen anlamına gelir.
  • Soğuk algınlığı gibi hastalıklar engellenir.
  • Konsantre olma kabiliyetini artırır.
  • Kemikler fiziksel strese karşı güçlenir.

Bu liste sonsuza dek sürebilir. Mesaj açık: Daha önce koşu ayakkabılarını bağlamadıysanız deneyin!

Hata 2: Yanlış ekipman seçimi

Spor ayakkabıları günlük hayatta rahat olsa bile, koşu için uygun değildir. Rahat bir koşu için kaliteli bir çift  ayakkabı almalısınız.

Yanlış veya eski ayakkabı eklemlerin aşırı gerilmesine ve yanlış yüklemeye neden olur. Uzun vadede bu düzeltilmesi güç olan problemlere neden olur. Ayakkabıdan sonra doğru çorap seçimi de çok önemlidir.

Hata 3: Doktor kontrolü

Özellikle koşuya yeni başlayan kişiler mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Çok yönlü bir sağlık kontrolü sakatlıkların önlenmesi konusunda mutlaka gereklidir. Maalesef bu konu ülkemizde çok ihmal edilmekte ve sakatlıklara hatta kalp krizlerine yol açmaktadır.

Hata 4: Sıvı tüketmeden koşmak

spor yaparken yapilan 10 buyuk hata 1 - Spor Yaparken Yapılan 10 Büyük Hata - Sakatlanmaları Önleyin

Ne kadar uzun süre koşarsanız, sıvı ihtiyacınız o kadar yüksek olur.

Koşu sırasında en fazla 30 dakikada bir sıvı almanızı öneririz. 30 dakikadan daha fazla süre sıvı içmezseniz farklı sağlık problemleri yaşarsınız.

Hata 5: Zamanında ara vermek

Her gün dünya şampiyonu gibi kesintisiz spor yapmayın. Okulda öğrendiğimiz “mola” terimi ve eklem ağrılarını görmezden gelemeyiz.

“Aşırı eğitim” terimini hiç duydunuz mu?

Vücudunuzu yeniden canlandırmak istemiyorsanız, kötü spor yapıyorsunuz. Aşırı eğitim ciddi yaralanmalara sebep olabilir.

Hata 6: Enfeksiyon Kapma

Özellikle hırslı koşucular için bu soru sürekli ortaya çıkar: Soğuk havalarda koşmalı mıyım?” Diyoruz ki: Koşun! Bağışıklık sisteminiz  enfeksiyonla yeterince etkileşime girdiği için hastalanmazsınız. Ancak bu durumu iddia etmiyorum.

Şüpheniz varsa, eğitim faaliyetleri için bir doktara başvurun .

Hata 7: Her zaman bir planın olmalı

En güzel koşu deneyimleri, yeni bir koşu alanı keşfederken ve rutinden saparken gerçekleşir. Elbette insanlar farklı seçenekler denemeyi sever. Aynı mesafeyi her zaman aynı hızda koşarsanız, sıkılırsınız.

Koşu mesafeniz ne kadar değişken olursa, kas grupları o kadar farklı olur. Yürürken, sadece vücudunuz için değil, aynı zamanda duyular için de bir şeyler yaparsınız.

Hata 8: Kendi hızınızı belirlemek

Herkesin kendi koşu  temposu vardır. Bu başlangıçta hızlı veya yavaş olabilir. Ancak vücudunuzu zorlamadan, vücudun dayanıklılık eşiğini değiştirebilirsiniz.

Hızınızı günden güne arttırmanız idealdir: Size değişiklik sağlayan bir eğitim planı bulun. Haftadan haftaya nasıl daha hızlı ve daha güçlü olabileceğinizi göreceksiniz.

Hata 9: Başka bir spor yapıp, koşu yapmamak

spor yaparken yapilan 10 buyuk hata 2 scaled - Spor Yaparken Yapılan 10 Büyük Hata - Sakatlanmaları Önleyin

Jimnastik ve yoga yapıp, koşu yapmıyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Koşu yaparken vücut karmaşık bir şekilde çalışır, bir çok kas kullanılır. Kuvvetli vücut kasları en çok koşu sırasında artar.

Hata 10: Stres

Sakatlıktan yeni çıktınız ve favori maratonunuz kapıda. Hızlı sonuç almak için eğitim planından çıkmayın, vücudu strese sokmayın. Aksi taktirde daha kötü sakatlanabilirsiniz. Bu örnekte en iyi seçenek tam olarak iyileşene kadar maraton gibi zor bir yarışa katılmamaktır.

Her zaman sağlığınız ön planda olsun!

Daha fazlası için takipte kalmayı unutmayın!

Author

Pek az özelliği olan melankoli ve süper kahramanlığa eğilimli bir adam.

3 Yorum

  1. Merhabalar, makale için teşekkür ederim ve yazdıklarınıza katılıyorum %100..
    5 yıldır aktif olarak fitness yapiyorum o kadar yanlışlar var ki..: )
    Spor salonunda ki hocaların bir çoğu bile ilgilenmiyor ve salona gelen kişiler mecburi videolar veyahut salondaki kişilerden yardım alıyorlar..

  2. Spor yaparken yapılan yanlışları harika anlatmışsınız, Yapılan bir diğer yanlışta devlet ihalelerini uzun uzun ve detaylı takip etmektir. Devlet İhalelerini takip ederken harika bir sistem buldum. Türkiye’nin ilk ve tek yapay zekalı ihale takip sitesi olan ihalepro.com bu site sayesinde çalışmış olduğunuz iş koluna ait ihaleler günlük olarak size gelir , potansiyel rakiplerinizi incelersiniz ve en önemlisi yapay zekası sayesinde açılacak yeni ihalelerde ihaleye potansiyel olarak katılacak firmaları , firmaların vereceği teklifleri sizin için düzenler.

Fikirlerinizi Merak Ediyoruz