Son Güncelleştirme: 17 Ekim 2021
Tiyatro, sinema ile birlikte en çok tercih edilen hafta sonu aktiviteleri arasında yer almaktadır. Tek kişilik gösteriler müzikaller bu alanı daha da renklendirmekte ve izleyici sayısını daha da arttırmaktadır. Peki, Tiyatro Nedir? Tiyatro Nelerden Oluşur? Tiyatro izlerken dikkat edilmesi gerekenleri biliyor musunuz?
Tiyatro Nedir?
Tiyatro, Yunanda ‘’ seyircilerin oturduğu yer ‘’ anlamında gelmektedir. İnsan hayatının çeşitli yönlerinin sahnede canlandırılması amacı güdülerek yazılan eserlere de tiyatro adını veririz.
Tiyatro Nelerden Oluşur?
Tiyatronun perde ve sahne olmak üzere 2 bölümden oluştuğunu biliyoruz. Her tiyatro eserinde bir olay ya da olaylar zinciri vardır. Her oyunda dramatik eylem, bir ana düşünceye, bir duyguya dayanır. Aynı zamanda tiyatro; Serim, düğüm ve çözüm olmak üzere 3 evrede gerçekleşir.
Serim Bölümünde; Olaylara katılan kişilerin kimlikleri ve işlenecek konunun ne olduğu ortaya koyulur. Düğüm Bölümünde; Kişiler arasında çatışma ortamı yaratır ve bu sayede seyircide merak duygusu uyandırır. Çözüm Bölümünde; Olaylar sonuca ulaştırılır ve kapanış yapılır.
Tiyatro İzlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Seyredilirken her ne kadar merak uyandırıcı yahut zevk verici olsa da izlerken dikkat etmemiz gereken birçok husus var. Örneğin; Tiyatroyu seyrederken en ufak bir repliği kaçırmanız demek, belki de aklınızda oluşan bütün senaryonun dağılması ve geri kalan kısmı anlamadan sadece izlemeniz demek olacaktır. Bu da tüm merak duygusunun bitmesine yol açar.
Tiyatroyu İzlenir Kılan Nelerdir?
Sıkıcı bir konuyu işleyen tiyatro oyunlarında, izleyiciler çoğu zaman konudan koparak, etraf ile ilgilenmeye başlamaktadır. Ancak akıcı ve merak uyandıran bir konuyu işleyen tiyatro oyunlarında, izleyiciler direkt olarak oynanan sahneye konsantre olur ve bu sayede kişilerin oyun ile birebir bağlantıda kalmaları sağlanır. Tiyatroda oyuncuların seyirci ile direkt bağlantıda olmalarından dolayı, seyircilerin mutlaka seviyeli olması gereklidir. Örneğin; Oyun ortasında telefonu çalan bir seyirci, oynanan sahnenin tamamını bozabilir bu durumda diğer seyircilerin de konsantrelerinin dağılmasına sebep olur ve izlenen sahnenin tüm tadı kaçar. Tiyatro salonlarında bu sebepten dolayı, mutlaka sessiz olunmalı ve cep telefonları kapatılmalıdır.
Seyircilerin oyuna karşı tepkisiz kalmaları da oyuncuların gerginliğini arttıran faktörlerdendir. Örneğin; Topluluk tiyatro oyunu sırasında gülüyorsa ve oyunda esprili bir sahne varsa, onlara uymanız iyi olacaktır. Çünkü; Esprili bir sahneye gülmemeniz, oyuncuya kendini kötü hissettirecek ve oyuncuda duygu boşluğu yaratacaktır. Aynı şekilde, oyuncuların o esnada yapabilecekleri hatalara karşı da hoşgörülü olup, gülünmemesi gereklidir.
Bugün ki yazımda sizlere tiyatro hakkında ufak bilgiler vermeye çalıştım. Umarım ki hayatınızın herhangi bir noktasında işinize yarayacak bilgiler olmuştur. Keyifli okumalar…
2 Yorum
Tiyatro kültürü her ne kadar ülkemizde çok bulunmasa da, antik çağda en çok ilgi gören aktiviteydi. Tarihimize baktığımızda ülkemizde çok fazla tiyatroya önem verilmediğinden, bu kültür de çok gelişmemiş. ama ne kadar gelişmemiş olsa da çoğu kişinin tiyatroya yolu illa düşmüştür. Bu yüzden, herkesin tiyatroda dikkat edilmesi gereken unsurları bilmesinde fayda bulunmaktadır.
Tiyatro bence çok güzel bir aktivite ama bizim ülkemizde kimse önemsemiyor bunu. Tiyatroları severim güzeldir. Umarım bir gün sevdiğimle gidebilirim :l