Selam sevgili dostlarım! Yeni bir makale ile karşınızdayım. Sanki Youtube videosu çekiyorum 🙂 Her neyse, içerik olarak sevdiğim ve adını sıkça duyduğumuz birisini konu olarak ele almak istedim. Bu makalem ile yeni bir kategori oluşturmuş oluyoruz ‘Biyografi‘ adında. Buraya çoğu düşünürün ya da istediğim herkesin biyografisini yazmaya özen göstereceğim, sıradan olarak değil tabii ki kendi yorumum ve şahsi düşüncelerim ile. Sigmund Freud kimdir biraz ondan bahsedeceğim kısaca daha sonrasında ise seçme yaptığım sözleri hakkındaki düşüncelerimden bahsedeceğim. Dilerim ki okurken keyif alırsınız.

Sigmund Freud Kimdir?

Sigmund Freud, psikanaliz biliminin kurucusu olarak kabul ediliyor. Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş Freud. Psikanaliz kuramını oluştururken ise cinselliği yeniden tanımlamış. Aslına baktığımızda çok varlıklı bir ailede dünyaya gelmemiş ancak kendisini geliştirmiş ve adını hepimizin hayatına dahil etmeyi başarmış. Aldığı eğitimler, gittiği okullar ve ortaya koyduğu eserler de bence her şeyin bir kanıtı. 1886 yılında Paris’ten ayrılarak Berlin’e gitmiş ve çocuk nöropatoloji ile ilgilenmiş.

Ne Diyor Bize Freud?

‘’İnsanlar yavaş yavaş inanmamayı, güvenmemeyi, sevmemeyi ve kronik şüpheci olmayı öğrenir. Bu gerçekleştiğinde artık ne yazık ki çok geçtir. İnsanların ‘’tecrübe’’ dediği şey budur. Kalbiyle bağlantısını kesmiş bir insana ‘’tecrübeli’’ denir. ‘’ diyor Freud.

Bence bize burada söylemek istediği şey; İnsanların yaşam tarzından, yaşadığı olaylardan ve tanıdığı insanlardan ötürü olarak zamanla çevreye karşı olan duygularımızı kaybettiğimizi anlatmış. Bence sonuna kadar haklı Freud. Örneğin; Bir arkadaşımın ufak bir yalanını yakalasam bile direkt olarak soğuyorum. Bilmem sizler de böyle misiniz 🙂

Bir yandan da baktığımda, sürekli kırılan güvenlerimiz karşısında artık tecrübeli olduğumuzdan da bahsediyor. E ne de olsa insanız bizim de bir sınırımız var değil mi…

sigmund freud 1 - Sigmund Freud

‘’Birine duyduğunuz sevgi ve sinir doğru orantılıdır. En çok sevdiğiniz insana, herkesten çok sinirlenirsiniz. ‘’ demiş ve akabinde de eklemek isterim ki;

Freud yine çok haklı dostlarım…

Hemen şahsileştiriyorum bu sözünü; Değer vermediğim insanlara davranış şeklim ile hayatımda belirli bir yere sahip olan insanlara karşı gösterdiğim davranış şeklim tabii ki eşit değil, kiminkisi eşittir ki?

Bir kişiye değer vermiyorsak umurumuzda da olmaz aynı zamanda, e bu da daha az sinirlenmemize sebep olacaktır genel olarak. Yeni tanıştığım insanlara yaklaşımım ile aylardır yahut yıllardır arkadaşlığımızın olduğu insanlara karşı davranışım çok farklıdır. Umarım ki bu konuda da yalnız değilimdir…

‘’Özür dilemek, sizin haksız olduğunuz manasına gelmez. Karşınızdaki insana verdiğiniz değerin, egonuzdan daha yüksek olduğunu gösterir.’’ Deyip aslında özür dilemenin nezaketen yapılan bir şey olduğunu da bizlere aktarıyor.

İnsanlar nedense özür dilemeyi ayıp bir şey olarak görüyor. Rabbime şükürler olsun ki çevremde böyle insanlar yok 🙂

Asla onları kötülediğimden değil ama bir özür insanı ne kadar düşürür ki aksine yüceltir bence.  Üstelik suçlu olsalar bile o 2 kelimelik şeyi, ağızında, tabiri caizse kerpeten ile almaya çalıştığımız insanlara ne demeli…

sigmund freud 2 - Sigmund Freud

Az önce de okuduğunuz gibi özür dilemenin bence küçük düşüren bir davranış değil, insanları daha değerli kılan bir davranış olduğunun düşüncesindeyim. Dilerim ki böyle düşünen kişiler de özür dilemenin bir erdemlik olduğunun farkına varırlar.

Akışa kapılıp çok konuşmuşum yine. Umarım ki okurken sıkılmamışsınızdır ve sizlere düşündüklerimi yanlış aksettirmemişimdir. Sigmund Freud, aslında düşünceleri ile topluma çok şey katmak istemiş ancak bizlerin bunu ne kadar iyi anlayıp yorumladığına bağlı her şey. Başka bir makalemde buluşmak üzere sevgili dostlarım.

Author

Pek az özelliği olan melankoli ve süper kahramanlığa eğilimli bir adam.

6 Yorum

  1. Gerçekten güzel bir tanıtım olmuş Enes. Devamını sabırsızlıkla bekliyor olacağım okumak için 🙂

  2. Bu tür makalelerini çok beğenerek okuyorum. Devamını da dört gözle bekliyor olacağım okumak için 🙂

Fikirlerinizi Merak Ediyoruz