Düzenli olarak teknik haberleri ve başlangıç ​​haberlerini okursanız, “Startup” kavramına aşina olacaksınız. Yeni Startup bunu yaptı, çılgın Startup bunu yaptı ve başarılı Startup  şöyle… Masallah, elimizi nereye atsak her yerden Startup fışkırıyor öyle değil mi? Ama gerçek bir Startup  nedir, daha doğrusu Startup ne değildir?

Baştan konuşalım, dayınızın köşe başına açtığı dürümcüsü veya kendi işinizin patronu olma hayalleriyle kurmak istediğiniz “yeni çiğ köfteci bir startup olmayacaktır”.

Ya kanka, aklımda böyle inanılmaz bir fikir var. Şimdi bi kafe yapıyoz ama varya nasıl bi kafe aklın hayalin şaşar! İçinde masalar herkesin masasında sınırsız çekirdekler, herkes yere atacak ama kabuklarını. Nasıl ama fena bir Startup değilmi?” değil.

Vikipedi ve bunun gibi diğer kaynaklar, startupların startup olabilmeleri için belirli koşulları karşılaması gerektiğini resmen belirtti.  Bi’ kere Startup’ınızın kendine özgü bir alanda olması, insanların muzdarip olduğu ciddi bir soruna çözüm üretmesi gerekiyor. Fark ettiyseniz, kalın harflerle ciddi bir problem yazdım. Bunun yeterli olmadığını da vurguluyorum. Demek ki; çarşı ile pazarın karıştığı yer burası.

#1 Startup İçin Size Bir Sorun Lazım

startup - Startup Nedir?
Startup Nedir? 2

Akşam saat 10 olmuş işten yorgun argın gelmiş dinleniyorsunuz, ama karnınızda nasıl acıkmış. Canınızda çoook fazla çiğ köfte istiyor(!) Aksilik ya mahallenizde de çiğ köfteci hiç yok. Siz de dediniz ki: “Lan en iyisi şu mahalleye bir şirket kurayım. Biraz da farklı konsept yaparım. Millet (elalem) sen ne iş yapıyorsun derse Startup’ım var diye söylerim” Oldu mu? Tabiki de OLMADI…

Senin mahallende kurduğun çiğ köfteci cafe vb. şeyler insanların hepsinin sorunu olabilir mi? Tabii ki olamaz herkesin sorunu olm! Bu ekstrem tarda “ama bizim ki farklı konsept” diyerek kurduğunuz yerleri Startup olarak adlandıramayız.

#2 Büyümenin Büyüğü Küçüğü Olur Mu?

startup2 - Startup Nedir?
Startup Nedir? 3

Eğer ki söz konusu bir Startup şirketi ise tabii ki de büyümenün küçüğü büyüğü olur. Startup’ların, ürettiği çözümle birlikte kısa sürede deliler gibi para kazanmak isterler. “Gerçi kim istemez!.” Başa dönüyoruz evet çiğ köftecinin de istediği bu ama ne kadar ulaşabilir orası Allah’a kalmış. Yani kısacası Startup şirketinin bir büyüme potansiyeli, hedefleri olması lazım. Ama bu hedefler yan mahallede çiğ köfteci dükkanı açmak kadar küçücük olmamalı.

Author

Pek az özelliği olan melankoli ve süper kahramanlığa eğilimli bir adam.

3 Yorum

  1. Cevabıma ilk olarak canımın çiğköfte çektiğini belirterek başlamak istiyorum 🙂 Yine çok mantıklı bir konuya değindiğini söylemekten edemeyeceğim kendimi. Günümüzün klasik sorunu değil mi ki zaten anlamına uyuşmayan kelimeler kullanarak dikkat çekmeye çalışmak :l

Fikirlerinizi Merak Ediyoruz